Træbrædder velegnet til det nordiske klima I Thermowood terrassebrædder
1376
post-template-default,single,single-post,postid-1376,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Træbrædder velegnet til det nordiske klima – Thermowood terrassebrædder

Hvad er thermowood terrassebrædder?

Thermowood terrassebrædder er træ, som har fået en helt særlige varmebehandling. Varmebehandlingen foregår under en høj temperatur kombineret med vanddamp. Metoden bag thermowood terrassebrædder er faktisk ikke ny, men tværtimod en oldgammel metode, som har været brugt mange år tilbage. Det startede nemlig helt tilbage til vikingetiden, hvor vikingerne behandlede deres træ med ild og vand for at gøre det mere modstandsdygtigt og holdbart. Træbrædderne produeres som udgangspunkt i enten fyrtræ eller gran, som hentes hjem fra udvalgte og de bedste finske skove. Herefter bliver træet varmet op til 220°C samtidig med, at der bliver tilført vanddamp. Dette forhindrer nemlig træet i at brænde, hvilket under alle omstændigheder skal undgås. Under processen fjerner man sukkerstofferne fra træet, og derfor forandres cellestrukturen. Dettte er nemlig nødvendigt for, at råd og svampe kun svært kan bosætte sig i træet. Derudover bliver det færdige produkt samtidig meget formstabilt. Derfor egner denne varmebehandling af thermowood terrassebrædder sig rigtig godt til brug i det nordiske kolde klima, specielt i fugtige sæsoner.

Faserne i produktionsprocessen

Når thermowood terrassebrædder skal varmebehandles gennemløber de tre forskellige faser. Fase et beskæftiger sig med temperaturforøgelse og ovntørring. Her bliver lufttemperaturen i ovnen hævet hurtigt, ved hjælp af varme og damp, til en temperatur på omkring 100 °C.  Herefter øges temperaturen jævnt til 130 °C, hvor tørring finder sted. Damp bliver brugt som fugtmembran for at forhindre, at træet revner. Dampen forårsager ligeledes cellestrukturændringer i træet. Efter denne første fase er fugtindholdet i træet reduceret til næsten nul. Derefter skal træet under en intensiv varmebehandling i fase 2. Her bliver luft- og trætemperatur hævet til mellem 185-225 °C. Når den ønskede sluttemperatur er nået, holdes temperaturen konstant i 2-3 timer. Damp bruges i denne fase for at forhindre træet i at brænde og slå revner. Tredje og sidste fase omhandler afkøling og fugttilsætning, hvor temperaturen bliver reduceret ved hjælp af et særligt vand spraysystem. Her hæves træets vandindhold til lige over 4%, så man kan arbejde videre med træet.

Thermowood terrassebrædder

Gradvis patinering af thermowood terrassebrædder

Det særlige ved varmebehandlingen af træbrædderne er, at de løbende bliver patineret. Træet bliver nemlig leveret i en rødbrun nuance, hvorefter træets naturlige farve ændrer sig gradvis, så der opstår en varmere nuance. Derudover vil træets struktur og årringe endvidere blive fremhævet i takt med den løbende patinering. Efter et år vil træet fremstå i en helt enestående og smuk sølvgrå farve.

No Comments

Post A Comment